kerkhoven als toeristische trekpleister…

17 01 2012

Ik schrijf dit essay naar aanleiding van een artikel wat ik op internet heb gelezen. Het artikel gaat over Vriezeveen? Ja Vriezeveen, dat plaatsje in Overijssel. Er gaat namelijk iets erg vreemds gebeuren in Vriezeveen anders zou ik natuurlijk geen essay wijden aan dit gat. In Vriezeveen is men van plan om alle begraafplaatsen in en rondom Vriezeveen namelijk te renoveren. Dit is natuurlijk niet zo gek maar de achterliggende gedachte wel. Vriezeveen wil namelijk dat de begraafplaatsen de toeristische trekpleisters worden. Door het restaureren van de kerkhoven gaat de cultuurhistorische waarde van Vriezeveen omhoog. Is het normaal om van een kerkhof een toeristische trekpleister te maken of is dit te gek voor woorden?

Het opknappen van de kerkhoven in en rondom Vriezeveen gaat nogal wat geld kosten, hierbij is zo’n 570.000 euro gemoeid. Stichting Ribo doet haar best om dit allemaal zo goed mogelijk te laten verlopen. Martin Bellers van Ribo zegt het volgende: “Nederlanders struinen in het buitenland regelmatig over begraafplaatsen. Op zoek naar bijzondere mensen of bijzondere graven. Of gewoon voor de rust. Maar het bewustzijn dat wij met onze eigen kerkhoven ook iets bijzonders bezitten, is er nauwelijks”.
Aan het idee dat een begraafplaats een soort van spannende attractie word moet ik erg wennen.
Naar mijn mening is dit toch allemaal een beetje overdreven, een stad of dorp heeft tegenwoordig toch wel meer te bieden dan de plaatselijke begraafplaats. Bovendien is de begraafplaats er toch om je dierbaren te herdenken en niet als cultureel hoogstandje.

Natuurlijk zijn er uitzonderinge. Denk bijvoorbeeld aan grote begraafplaatsen in Ieper en andere plekken in Europa waar talloze slachtoffers uit de oorlog zijn begraven maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met begraafplaats in Vriezeveen. De cultuurhistorische waarde van deze begraafplaatsen is gewoon tig keer hoger dan die van Vriezenveen.
Ook kan het zijn dat een begraafplaats een toeristische trekpleister is wanneer er beroemdheden begraven liggen. Een goed voorbeeld hiervan is het graf van Jim Morrison, de zanger van The Doors, die begraven ligt in Parijs. Nog steeds bezoeken elke tientallen mensen het graf van Jim Morrison. Ook hier ligt de cultuurhistorische waarde van het graf erg hoog, dit omdat Jim Morrison voor velen een voorbeeld en icoon is geweest.

Ik vind het dus erg vreemd dat de gemeente Vriezeveen de kerkhoven in en rondom Vriezeveen wil opwaarderen naar toeristische trekpleisters. Ik vind dat begraafplaatsen dienen om je familie en dierbaren een laatste eer te bewijzen en te herdenken. Begraafplaatsen dienen niet zomaar als spannende attractie. Natuurlijk zijn er gevallen dat de cultureel-historische waarde van de begraafplaats wel erg hoog is maar dat wordt niet zomaar gecreëerd, dat is ontstaan door belangrijke gebeurtenissen. Bovendien vind ik het een teken van zwakte als je de plaatselijke begraafplaats als trekpleister wil gebruiken, hoe is het dan gesteld met de rest van je toeristische trekpleisters in je gemeente? Dus Vriezeveen besteed dat geld wat wijzer in deze economische onzekere tijden en laat de doden lekker rusten!

Olaf Hirschel

bron: http://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/binnenland/article10292603.ece
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jim_Morrison

 


Acties

Information

Plaats een reactie